Gyertyakészítés otthon

kész a gyertyaSokan szeretik a gyertyákat, de egy-egy különleges darab igen drága tud lenni. Én most egy alap gyertyaöntés mutatok meg. Később pedig több lehetőséget az egyedi, különleges gyertya elkészítéséhez.

Ha van otthon maradék gyertyád (akár a szülinapi számgyertyát is) szedd össze.  De jól jön egy üres konzerves doboz is, és ha van üres tejes dobozod, szilikon muffin formád vagy jégkocka tartód. Szükséged lesz még egy darab hurkapálcára is. Ha színes gyertyát szeretnél, akkor zsírkréta darabok is kellenek majd. (Ha nincs otthon zsírkréta darab, akkor érdemes írószerben megvenni egy csomag zsírkrétát, a legolcsóbbat, én 160 Ft-ért vettem 6 színűt.) Kanócot lehet kapni kreatív hobbiboltokban méterre (kb. 40-80 Ft/m) vagy kb. 5 cm-es kanócot kis talppal (kb. 40-50 Ft/db). Kevés gyurma.

Gyertyakészítés alapanyagai

 

gyertyakészítés eszközei

Az üres konzerves dobozba (ennek híján egyéb edénybe, pl. fém bögrébe) reszeld bele a gyertyákat, gyertyadarabokat. Ha nem akarsz reszelni, akkor érdemes minél kisebb darabokra vágnod a gyertyákat. Ha nincs felesleges gyertyád, akkor a kreatív hobby boltokban kapható gyertyaviasz. Ez apró szemű, már nem kell lereszelni. (ebből 500 dkg kb. 1000-1400 Ft) Ha színes gyertyát szeretnénk, akkor tegyél bele zsírkrétát is.

viaszgranulátom öntése edénybe

 

Egy edénybe tegyél vizet és kezd el forralni. Ebbe állítsd bele a konzerves dobozt. Vigyázz: víz ne kerüljön bele! Néha kavard meg a hurkapálcával. Akkor jó, amikor már teljesen felolvadt. A fehér viasz ilyenkor áttetsző lesz.

felolvasztom a viaszt

 

viasz színezése

Közben a forma aljába behelyezek egy darab kanócot, amit egy kis darab gyurmával rögzítek a forma aljához. A jól láthatóság kedvéért használok ilyen harsány színeket. Fontos: ha nem szilikonformát használsz, akkor előtte ki kell olajozni a formát!

a fomába belehelyezem a kanócot

A forró viaszt öntsd bele a formába és hagyd kihűlni.

az olvadt viaszt a folmába öntöm

a viasz kezd megszilárdulni

Ha elfelejtetted a kanócot beletenni, akkor ezt később úgy tudod pótolni, hogy forró eszközzel lyukat fúrsz a viasz közepébe és belehelyezed a kanócot. Erre a célra tökéletes a keverő pálcika is, amit a forró viaszba mártva tudsz felmelegíteni.

kék viaszgyetya öntése jégkockatartóba

kék gyertyákAmikor kihűltek a gyertyák csak vegyük ki a formából és már készen is vagyunk :-)

 

email

About Author

zsanyu

One thought on “Gyertyakészítés otthon

  1. Nagyon ötletes amit itt be mutattál nekünk.Köszönöm.
    Én nagyon szenvedek a gyertya kivarázsolásával a formából,nincsen rendes formám,igy colás dobozok tetejét vágtam le,mert kerek gyertyákat szeretnék.,,de nagyon nehezen tudom ki varázsolni,vagyis ma nem is sikerült a munka! :-(

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.