Pénzbeosztás borítékos módszerrel

A mai világban mindenki próbál spórolni vagy tudatosan beosztani a pénzét. Ezen okból úgy döntöttem, hogy minden héten megosztok veletek egy-egy általam használt spórolási, pénzbeosztási trükköt. Az első a híres pénzbeosztás borítékos módszerrel :-)

Pénzbeosztás borítékos módszerrel!

Sok barátomtól hallottam már, hogy negyedévente milyen nagy kiadásai vannak. Ennek oka a negyedéves számlák kifizetése volt. A másik ilyen nagy gond a „váratlan” kiadások.

Nem tudom, nekem ilyen gondjaim nincsenek! Ennek nagyon egyszerű oka van. Havi költségvetést készítek, a pénzt pedig borítékolom. Hogyan is csinálom?

Van egy füzetem, ebbe készítem el a következő havi költségvetést. Minden tételt felviszek, amire pénzt kell kiadnom. Mutatok egy példát (ezek a számok csak kitalált számok):

Január hónap

Lakhatás (albérlet, hitel): 50Ft

Rezsi (víz, villany, gáz, áram, szemétszállítás, közös költség, internet, tv, stb): 50Ft

Kocsi (kötelező, esetleges javítás, tankolás, hitel): 50 Ft

Gyerek (étkezés, ruha, szórakozás): 30 Ft

Havi pénz (kosztpénz, tisztítószerek, stb): 100 Ft

Cigi anya+apa:  30 Ft

Ünnepek (szülinapok, karácsony, esküvő, ballagás,stb):  5 Ft

Ruha (apa + anya): 3 Ft

Kirándulás, nyaralás: 10 FT

Egyéb váratlan kiadás (pl gyógyszer): 3 Ft

Megtakarítások: 2 Ft

Biztosítás: 2 Ft

Összesen: 335 Ft

Megvannak a fő számok. Ha kevesebb a bevételünk, akkor csak ki kell nyitni a füzetet és megnézni honnan mennyi csíphető le.  Például, apa és anya nem tesz félre ruhára magának.

Érdemes a tételeket tovább bontani és minden tételnek egy borítékot nyitni.  Pl. Kocsi 4 db boríték: javításra, kötelezőre, hitelre, tankolásra. És itt jön a képbe egy nagyon fontos dolog! Amit nem havonta fizetsz, annak összegét bontsd le havi szintre és havonta tedd félre az árát. Én pl. a kocsim kötelezőjére havonta 2000 Ft teszek félre. Éves fizető vagyok, így olcsóbb a díja és nem kell havonta szaladgálnom a postára csekket fizetni. Arról már nem is beszélve, hogy a havi 2000 Ft semmiség a havi kiadásokhoz képest. De milyen jó érzés, amikor kifizetem az éves kötelezőmet és még marad is pénzem.

A másik fontos dolog, amit szintén jól szemléltet a beosztásom, hogy elkerüljem a váratlan kiadásokat. Ami nagy tétel szokott lenni a kocsi javítása, műszaki vizsga, stb, ezért erre havonta teszek félre x összeget. De elég egy betegség és felboríthatja az egész havi költségvetést. Ezért erre is teszek félre havonta egy keveset. Ez utóbbit persze próbálom elkerülni különböző házi praktikákkal, de ezekről IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben.

Te is használod ezt a módszert?

Írd le, írd meg tapasztalataidat, trükkjeidet Te is!

email

About Author

zsanyu

2 thoughts on “Pénzbeosztás borítékos módszerrel

  1. Kedves Zsanyu! :)

    “Tornacsuka” vagyok, 3. hónapja kamionos feleség. Tulajdonképpen mindent leírtál, ami belőlem is kikívánkozott. Soha nem gondoltam volna például, hogy mennyibe kerül egyáltalán elkezdeni a kamionozást! Saját GPS, kétheti ruhatár, és ahogy mondod: két háztartás. Valóban jelentősen több a bevételünk, de sokkal több a kiadásunk is. A legviccesebb rész, amikor jönnek a “Neked van még a kamionban dezodorod?” című kérdések, és az egyeztetés, hogy kinek mit kell vásárolnom. A másik dolog: soha nem gondoltam, hogy más is borítékol… Azt hittem, ez a saját találmányunk a férjemmel. 3 éve élünk borítékokból, és eddig nem haltunk éhen. :) Rendszeres olvasód leszek. Üdvözlettel: Tcs

    • Kedves Tornacsuka :-) Üdv a “klubban” :-) Örülök, hogy segíteni tudok. Kitartást a kamionos feleség élethez. HA bármi kérdésed lenne, esetleg tanácsra, segítségre lenne szükséged, akkor írj bátran privát levelet a https://www.facebook.com/zsugorianyu oldalon. Köszönöm, hogy írtál nekem!Szép napot Neked :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.